top of page

Θεατρικά σεμινάρια 

Σεμινάριο – Workshop  Αυτοσχεδιασμού & Υποκριτικής

Εισηγητής: Γιώργος Χουλιάρας
Διεξήχθη: Από Νοέμβριο 2017 - Μάιο 2018

Το παρόν σεμινάριο – workshop αφορά πρωτίστως την κυκλική εκπαίδευση του ηθοποιού σε ότι αφορά τους τομείς (psychological – psychophysical – physical theatre practices), δίνοντας έμφαση στις έννοιες ‘ατομικότητα και συλλογικότητα’. Aυτό επιτυγχάνεται μέσα από ένα δημιουργικό ταξίδι γνωριμίας, πρακτικής και δημιουργίας το οποίο έχει τέσσερα στάδια:

 Το πρώτο στάδιο εξετάζει την ύπαρξη του ηθοποιού επί σκηνής ως μονάδα , δίνοντας στον μαθητή-ηθοποιό την ευκαιρία να εκτεθεί σε ασφαλές περιβάλλον και να προβεί σε ανακαλύψεις για τον εαυτό του μέσα από τις δημιουργικές παρατηρήσεις των συμμαθητών του και του επιβλέποντος του σεμιναρίου. Το παρόν στάδιο λειτουργεί ως στάδιο προετοιμασίας για τα επερχόμενα, δίνοντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία για γνωριμία με τους άλλους και τον εαυτό τους, καθώς και περαιτέρω οικειοποίηση στα πλαίσια μιας σωστής συνεργασίας. Το δεύτερο στάδιο εξετάζει την σύγχρονη προσέγγιση και εφαρμογή του συστήματος Stanislavsky καθώς επίσης και ενδεχόμενη πρακτική άλλων τεχνικών υποκριτικής με σαφείς επιρροές από τον Stanislavsky, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον και την εργασία του συμμετέχοντος στα πλαίσια του ψυχολογικού, ψυχοσωματικού, εσωτερικού και ρεαλιστικού θεάτρου. Το τρίτο στάδιο εξετάζει την προσέγγιση και εφαρμογή σύγχρονων πρακτικών του Πολωνικού θεάτρου, μέσα από την γραμμή παράδοσης Grotowsky – Gardzienice – Song of the Goat

 

Ο Γιώργος Χουλιάρας (ΒΑ Αcting – MFA Theatre Practice – MPhil Research in Performance Practice) είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, δάσκαλος υποκριτικής και ερευνητής θεατρικής πρακτικής(University of Exeter) με διεθνή εμπειρία και διακρίσεις.

Σεμινάριο επικό θέατρο Μπρεχτ

Εισηγήτρια: Έλενα Βόγλη
Διεξήχθει: 13-14 Ιανουαρίου 2017

Στο 6ωρο αυτό σεμινάριο θα εργαστούμε πάνω στο Επικό Θέατρο: τι σημαίνει ο όρος, πώς πραγματώνεται σκηνικά, ποιες είναι οι βασικές αρχές του και σε τι διαφοροποιείται από το ρεαλιστικό θέατρο. Θα επισημάνουμε και θα δουλέψουμε πάνω στη βασική αρχή της «αποστασιοποίησης» -σωστότερος όρος παραξένισμα ή αποξένωση- τι σημαίνει και πώς παρουσιάζεται στη σκηνή, μέσα από επιλεγμένες σκηνές του μπρεχτικού θεάτρου. Τέλος, θα δουλέψουμε την υποκριτική στο Επικό Θέατρο μέσα από το βασικό της πρότυπο: Μία σκηνή του δρόμου. Γι’ αυτό, οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα πρέπει να έχουν σκεφτεί καλά και να μπορούν να αφηγηθούν μία σκηνή που είδανε στο δρόμο και τη ζήσανε ως αυτόπτες μάρτυρες (ένα ατύχημα, μία συμπεριφορά σε κάποιον άνθρωπο…), μία αξιοσημείωτη δράση που τους κίνησε την περιέργεια και τους έβαλε σε σκέψεις.}

Έλενα Βόγλη:
Αριστούχος απόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας και Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών (master) του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αθήνας (2007). Υποψήφια Διδάκτωρ του ίδιου τμήματος.
Σπούδασε υποκριτική με τον Άκη Δαβή και τη Ρούλα Πατεράκη. Συμμετείχε στο Β΄ Εργαστήρι Ηθοποιών της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου.Εργάστηκε ως ηθοποιός σε πολλές παραγωγές του Εθνικού και του Ελεύθερου Θεάτρου. Το 2002 δημιουργεί την ομάδα Φιλική Εταιρεία «Τάσσει δ’ έρωτα» με την οποία ερευνά τη σκηνική συνομιλία διαφορετικών τεχνών. Έχει σκηνοθετήσει πολλές παραστάσεις σε αθηναϊκά θέατρα, και σε σχολεία παραστάσεις με παιδιά και εφήβους.
Δίδαξε «Ευρωπαϊκή και Σύγχρονη Δραματολογία» στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2008-2009),Υποκριτική και Παραστασιολογία στη Δραματική Σχολή «Μοντέρνοι Καιροί» (2008-2010)

Εισαγωγή στο Γαλατόδασος

Εισηγητής: Γιώργος Σίμωνας
Διεξήχθει: 8 - 9 Ιουλίου 2016

Το "Κάτω από το Γαλατόδασος" του Ντύλαν Τόμας αποτελεί ένα από τα διασημότερα κείμενα του προηγούμενου αιώνα. Έχει αποτελέσει θέμα συζήτησης τόσο για την μεταφορά του [που έχει γίνει σε κουκλοθέατρο, αναλόγιο, ταινία, περφόρμανς, θεατρική παράσταση], όσο και για το τι τελικά θέλει να πει: "ένα ποιητικό έργο για φωνές" - η ιστορία ενός ολόκληρου χωριού και των

κατοίκων του, ένα έργο χωρίς υπόθεση και χαρακτήρες, παρότι έχει πάνω από 60... Έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, αποτελεί βασικό αντικείμενο στο μάθημα της ορθοφωνίας [λόγω της πλούσιας γλώσσας του] και του αυτοσχεδιασμού [λόγω του όγκου των εικόνων] σε πολλά Πανεπιστήμια στην Αμερική και Αγγλία και στην χώρα μας μεταφράστηκε από την κορυφαία ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ παίρνοντας τα εύσημα από καταξιωμένους κριτικούς.Το έργο αυτό λοιπόν διδάσκεται και γίνεται μια θεατρική, κινητική, φωνητική, σκηνοθετική και εν τέλει αισθητική εισαγωγή, πρόλογος σε ένα εν δυνάμει "ανέβασμα" αλλά και ολική συζήτηση πάνω στο θέατρο και πως μπορεί ένας ηθοποιός να παραστήσει έναν κόσμο, πως μπορεί ένας σκηνοθέτης να συνθέσει ένα σύμπαν: το θέμα του έργου είναι η ζωή στο χωριό, η επιστροφή στην φύση, μελαγχολία της αθωότητας που χάθηκε, η σύμπνοια των νεκρών με τους ζωντανούς - ένα έργο για την ζωή, που δίκαια έχει χαρακτηριστεί αντάξια ενός Σαιξπηρικού ή μεγάλου ποιητικού έργου.

Θεατρικό σεμινάριο:
Απο το βιβλίο στη σκηνή

Εισηγήτρια: Έλενα Βόγλη
Διεξήχθει: 16 Απριλίου 2016

Με στόχο τη δημιουργία ενός μικρού θεατρικού δρώμενου και με αφετηρία τη λογοτεχνία, θα δουλέψουμε με βάση αυτοσχεδιασμούς ατομικούς και ομαδικούς προκειμένου να καλλιεργήσουμε και να αναπτύξουμε τις εκφραστικές μας δεξιότητες, τη δύναμη της φαντασίας και το αυθόρμητο του συναισθήματος. Θα ζωντανέψουμε στη σκηνή τους ανθρώπινους τύπους του χιουμοριστικού διηγήματος του Τζιάνι Ροντάρι: Το τρόλεϊ με τον αριθμό 75, ανακαλύπτοντας ξανά τη χαρά της ενεργούς συμμετοχής στη συλλογικότητα που προϋποθέτει κάθε σκηνικό θέαμα. 

Εισηγητής: Γιώργος Σίμωνας
Διεξήχθει: 8 - 9 Ιανουαρίου 2016

θέμα: O σύγχρονοw τρόποw παιξίματος σε έργα με νατουραλιστική δομή.
Δημιουργούμε έναν διάλογο με τον σύγχρονο Έλληνα/ίδα ηθοποιό κατά πόσο το "φυσικό" παίξιμο (μπορεί να) είναι γέννημα της ελληνικής συμπεριφοράς (δηλαδή μπορεί να προέλθει από την παρατήρηση της κοινωνίας μας, στο λεγόμενο "έξω") ή είναι ένα κατασκεύασμα (από ταινίες, σειρές, μίμηση τέλος πάντων ενός τρόπου που δεν μας ανήκει).

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Αμερικάνικος εναντίον Ελληνικού [φυσικού] τρόπου παιξίματος [και τι σημαίνει].

ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ:
Ίσως το ισχυρότερο εφόδιο ενός ηθοποιού. Βασισμένο στην φαντασία,στην εγρήγορση , στην δράση και στα αντανακλαστικά. Στα «δρω» και «δημιουργώ’ στο «εδώ και τώρα». Πώς μπαίνω στο πνεύμα του αυτοσχεδιασμού; Πώς ο αυτοσχεδιαστής σκέφτεται το επόμενο βήμα; Πώς καταλήγει να έχει φτιάξει στο τέλος το δικό του περιεχόμενο; πώς πετυχαίνουμε έναν ομαδικό αυτοσχεδιασμό;
 

ΑΣΚΗΣΕΙΣ:
Προετοιμασία πρόβας και ζεστάματος φωνής,σώματος και ψυχισμού. χαλάρωση, απελευθέρωση, ετοιμότητα, εμπιστοσύνη, αυθορμητισμός, δράση, συμμετοχή είναι μερικές από τις έννοιες που θα ερευνήσουμε μέσα από διάφορες ασκήσεις και θεατρικό παιχνίδι. 
Ομαδικότητα και συνεργασία, βασικά συστατικά για την αρμονική συνύπαρξη μας στο θεατρικό χρόνο..
Πως εντάσσω τον εαυτό μου δημιουργικά σε ενα σύνολο; πως καλλιεργείται το ομαδικό πνέυμα;
 

ΤEXNIKH:
προσέγγιση σε θεατρικό κείμενο. Ανάλυση, ανάγνωση, απεύθυνση, αμεσότητα. Διαχείριση του λόγου, του νου και του σώματος στην υποκριτική. Τι λαμβάνω υπόψη μου για να πλάσω ένα ρόλο; Ανάλυση και μεταφορά στην πράξη. Πώς δουλεύω μια σκηνή από ένα έργο με τον παρτενέρ μου; Επικοινωνία με τους άλλους και αντίληψη θεατρικού χώρου και χρόνου.
Εισαγωγή σε τεχνικές υποκριτικής πάνω σε συγκεκριμένα είδη θεάτρου.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: 1. ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ- ΑΣΚΗΣΕΙΣ – ΤΕΧΝΙΚΗ

Εισηγητές: Στέλλα Δρίβα - Γιώργος Δρίβας
Διεξήχθει: 19 Οκτωβρίου - 14 Νοεμβρίου 2014

2.  ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
     ΠΑΝΤΟΜΙΜΑ

Εισηγητής: Δημήτρης Μικιός
Διεξήχθει: 19 Οκτωβρίου - 14 Νοεμβρίου 2014

Η παντομίμα – σωματικό θέατρο είναι ένας τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων μας, χωρίς να μεσολαβεί ο λόγος. Με αυτόν τον τρόπο εντοπίζουμε καλύτερα τις σχέσεις σώματος και ψυχικής κατάστασης , μιας και τα λόγια πολλές φορές μπορούν άλλα να λένε και άλλα εννοούν . Επίσης το σώμα δρα. Αναπνέει , κοιμάται , θαυμάζει, αγαπάει και μισεί , έχει αυτοπεποίθηση ή δεν αισθάνεται άνετα , κρυώνει και ζεσταίνεται . Το θέατρο μέσω της παντομίμας καλείται να τα ανακαλύψει ξανά όλα αυτά. Με συμμάχους το θεατρικό παιχνίδι , στοιχεία από το θέατρο σώματος και την Γαλλική παντομίμα , αλλά και από την commedia dell arte – την ιταλική τέχνη των παγιωμένων χαρακτήρων – ανακαλύπτουμε ένα αόρατο νήμα που ενώνει όλες τις παραστατικές τέχνες από το θέατρο δρόμου μέχρι τις λεπτές ερμηνευτικές απαιτήσεις του σύγχρονου θεάτρου . Τα σεμινάρια θα έχουν εισαγωγικό χαρακτήρα στην παντομίμα / σωματικό θέατρο και όχι πλήρη εκπαίδευση σε αυτά.

3. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ.

Εισηγήτρια: Ελένη Ψαρρά
Διεξήχθει: 19 Οκτωβρίου - 14 Νοεμβρίου 2014

Τι είναι τελικά το θέατρο; Ποια είναι αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το αυτονομούν και το ξεχωρίζουν; Τι είναι αυτό που μας ωθεί στην θεατρική πράξη. Μέσα από παραδείγματα μεγάλων προσωπικοτήτων του θεάτρου και κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή θα προσπαθήσουμε να μπούμε στον κόσμο του θεάτρου και να ανακαλύψουμε την μαγεία του αλλά και την μαγιά του.

bottom of page